HIF ångar på
Henrik Larsson glad målskytt i kvällens segermatch mot Öster.

En imponerande 2-0 vinst mot Gefle senast följdes idag upp med en inte lika imponerande seger mot Öster. Sämre spel än senast men poängskörden blev den samma.

Sju matcher i rad utan förlust. Det är HIFs imponerande facit efter kvällens bortavinst mot Öster. Det är en matchsvit som hastigt och lustigt fört upp laget till en fjärdeplats i tabellen. Ett osannolikt scenario kunde det tyckas för bara dryga månaden sedan.

Under senaste månaden har Baxter, Eklund & Co förvandlat laget från ett ointressant mittengäng till allsvenskans hetaste lag. En scenförändring i verklig Hollywoodklass. Laget har inte bara lyckats stapla förlustfria matcher på hög. Man har även försett sig med en stor portion tur.

Medan HIF koncentrerat sig på sin egen prestation har lagen ovanför i tabellen ömsom spelat oavgjort och ömsom förlorat. En kombination som efter dagens matcher gjort att HIF ligger på Royal League-plats. Mantrat ”vi tar en match i taget” har visat sig vara ett vägvinnande koncept. Arton poäng kvar att spela om och åtta poäng upp till tätduon AIK och Elfsborg. Ett mission impossible? Givetvis. Fast det var å andra sidan även en RL-plats när klubben låg parkerad på en tiondeplats i tabellen.

HIF – Ett lag i medvind
HIF är som synes ett lag i medvind. I kvällens match mot Öster krävdes bara 20 minuter för att punktera matchen. Då hade Olivier Karekezi och Henrik Larsson gjort varsitt mål, och även om HIF efter det valde att gå på sparlåga var segern aldrig hotad.

Larssons 2-0 mål kom efter en fast situation, något som Helsingborgsfansen inte är bortskämda med. Det krävdes dock ett totalt passivt Österförsvar och en målvakt som stod i andra tankar. Fredrik Svanbäcks hörna ledde till ett av Larssons enklare nickmål i karriären. Helt ohotad var det bara att sätta skallen till.

-Det var en bra slagen hörna av Mini. Det är inte direkt första gången jag gör mål från den positionen, sa Henrik Larsson om målet efter matchen.

Efter 2-0 målet bjöd HIF in Öster i matchen. En inbjudan som Öster inte tog vara på. Resultatet stod sig halvleken ut. HIFs oförmåga att fortsätta föra spelet förklarade Henrik Larsson så här:

-Det är sånt som händer. Efter målen trodde vi att vi var i hamn.

Ett motståndaravslut – Efter två och en halv timme
Andra halvleken började med två farliga Österchanser inom loppet av sju minuter. Helgi Daniélsons skott på mål i 52a minuten var det första skottet på mål på över två timmar som Daniel Andersson behövde göra ett ingripande på. HIFs finslipande på försvarsspelet sen Stuart Baxter tillträdde har med andra ord gett resultat. Att det har varit Gefle och Öster som stått för motståndet förringar inte prestationen.

Trots ytterligare tre skott på mål i andra halvlek blev det inga mål för Öster. Istället var det McDonald Mariga som kunde avsluta målskyttet, efter en kylig framspelning av inhoppande Luton Shelton, med ett välplacerat skott i 83e minuten.

HIF gjorde på intet sett en övertygande insats i kvällens 3-0 vinst. Ett hederligt dagsverke. Varken mer eller mindre. Ibland behövs det inte mer. Lika roligt som dom tre poängen var det faktum att inga HIF-spelare blev varnade. Truppen är hårt drabbade av gula kort, och nu slapp man avstängningar inför den högintressanta matchen mot IFK Göteborg på Olympia på lördag eftermiddag.

Efter HIFs imponerade matchsvit är det lätt att tro att truppen sneglar upp mot AIK och Elfsborg. Även om avståndet kan se skräckinjagande ut med tanke på att det bara återstår sex matcher av den allsvenska säsongen, är det trots allt två lag som HIF har kvar att möta. Daniel Andersson var efter matchen försiktig i sina framtidsuttalanden.

-Vi koncentrerar oss på vårt. Det kan bli väldigt kul det här, men vi tar en match i taget.

En inställning som fungerat bra hittills, och varför byta ett vinnande koncept?